AMBALAJUL ORIGINAL AL UNUI PRODUS NU MAI ESTE OBLIGATORIU PENTRU A BENEFICIA DE GARANȚIE

Consumatorii nu mai trebuie să păstreze cutia unui produs pentru a beneficia de garanție. Noua lege a amabalajelor, care a intrat deja în vigoare, prevede că drepturile unei persoane nu pot fi condiționate de păstrarea ambalajelor originale ale produselor. Service-urile pot fi amendate cu până la 25.000 de lei dacă nu respectă legea.

 

Legea 249/2015 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 809 din 30 octombrie 2015 și a intrat în vigoare în aceeași zi. Pe lângă amenzile prevăzute în cazul în care colectarea deșeurilor de ambalaje nu are loc în mod selectiv, actul normativ aduce clarificări și în ceea ce privește obligativitatea păstrării cutiei originale în care a fost livrat/cumpărat un anumit produs.

 

„Se interzice condiționarea, sub orice formă, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la produsul cumpărat de păstrare a ambalajului”, se arată în actul normativ intrat în vigoare în 30 noiembrie.

 

Cu alte cuvinte, în cazul în care un operator economic condiționează repararea sau schimbarea unui produs aflat în garanție pe baza existenței ambalajului original al acestuia , cumpărătorul poate face plângere la Autoritatea Națională a Protecției Consumatorului. În urma verificărilor ANPC, comerciantul poate primi o amendă cuprinsă între 10.000 și 25.000 de lei.

 

Important! ANPC nu intervine decât pentru persoane fizice, persoanele juridice, incluzând aici și PFA-urile, fiind nevoite să apeleze la justiție, scrie reduceri.co. Acestea din urmă sunt sfătuite să respecte prevederile din certificatul de garanție, care menționează de obicei condițiile de acordare și refuzare a cererii de reparatie pe garanție.

 

Ce documente sunt obligatorii la prezentarea la service

 

Chiar dacă nu mai este obligatorie păstrarea ambalajului original, există alte două documente care nu trebuie să lipsească niciunei persoane care se prezintă la service.

 

Legislația românească stipulează că, pentru acordarea garanției, o persoană are nevoie doar de certificatul de garanție și de factură. De menționat că pe factură trebuie să fie lizibile datele de identificare ale vânzătorului. Nu aveți nevoie nici de accesoriile originale ale produsului.

Share
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail